26 marca 2007

Volta: ďalšie podrobnosti


Aj keď s oneskorením, prinášam nové informácie o albume Volta, novom diele od Bjork. Predovšetkým treba povedať, že album dostal už aj svoj obal. Ako sme si už u tejto islandskej dámy zvykli, je pomerne abstraktný a veľmi umelecký:)
Známy je už aj názov prvého singlu. Pieseň Earth Intruders bola napísaná pod vplyvom návštevy, ktorú speváčka absolvovala v juhovýchodnej Ázii. Bola na miestach, ktoré v roku 2004 zasiahla vlna tsunami a podľa vlastných slov na nej táto skúsenosť zanechala veľkú stopu. "Earth Intruders je pomerne chaotická skladba. Čo sa textu týka, ide o zbierku obrazov, ktoré sa mi vypálili do pamäte z môjho výletu do Indonézie." Podľa predbežných informácií má byť singel atmosférický a veľmi rytmický, takmer až "pochodovací".
Nasledovníka albumu Medulla (2004) vyprodukovala Bjork sama. Hostí na ňom bude ale pomerne veľa. Najznámejší sú isto Antony Hegarty z kapely Antony And The Johnsons, či vychytený americký producent Timberland.
Začiatkom mája vyráža Bjork na turné po severnej Amerike a ako headliner bude účinokovať aj na populárnom festivale Glastonbury. Album Volta vychádza 8. mája.

25 marca 2007

albumové novinky na marec

Blíži sa koniec marca a tak treba znova zosumarizovať čo sa v hudbe udialo. Tentokrát spomeniem päť albumov, na svoje by si mali prísť predovšetkým fanúšikovia gitaroviek a tanečnej hudby. Nájde sa aj niečo pre tých, čo majú radi pekné hlasy a pomalé skladby.

Arcade Fire: Neon Bible
Tento album netreba čitateľom blogu predstavovať. Druhý album výnimočnej indie kapely Arcade Fire vypovedá o vláde, cirkvi, armáde, zábavnom priemysle a mnohom inom. Vďaka tomu, že bol nahrávaný v kostole, má svojský zvuk a skvelo znejúci organ. Spolu so zborom, gitarami a hlasovým prejavom speváka Wina Butlera tvorí takmer bezchybnú kombináciu.


Marissa Nadler: Songs III: Bird On The Water

Už podla názvu sa dá zistiť, že sa jedná o tretí album americkej folkovej speváčky a skladateľky Marissi Nadler. Na jej novom albume nájdete melancholické spojenie akustických gitár a perkusií. Keď sa k tomu pridá mandolína, čelo a ďalšie nástroje, vznikne moderný a citlivý folkový album. Jednu pesničku z neho si môžte stiahnuť tu.


Kubichek!: Not Enough Night

Čo by to bol za mesiac, keby nevyšiel aspoň jeden gitarový album. Britský Kubichek! na svojom debute dokazujú to, o čom niektorí už začínajú pochybovať. Že sa ešte stále dá za pomoci klasickej trojkombinácie gitary/bicie/spev natočiť kvalitný a zaujímavý album.




LCD Soundsystem: Sound Of Silver

Jednoznačne najznámejší z dnešných predstavovaných. Všetci hudobný kritici vzácne album oslavujú, napriek hodnoteniam ma album nudil. Nenašiel som na ňom veľa zaujímavého ani po piatich počutiach. Keď sa chcete baviť a tancovať, zožeňte si radšej nových !!!.




Panda Bear: Person Pitch

Na počúvanie príjemný indie folk. Takto by sa stručne dal charakterizovať tretí radový album od Panda Bear. Vraj sa skvelo vníma so zavretými očami, ale rovnako dobre sa dá použiť ako vhodný backround pri iných činnostiach. Album si vypočujte tu.

17 marca 2007

Opice vám prinesú nočné mory


Dobrá správa pre všetkých fanúšikov britských gitaroviek! Megaúspešní Arctic Monkeys prichádzajú 23. apríla s novým albumom Favourite Worst Nightmare. Debutový album tejto kapely zo Sheffieldu Whatever People Say I Am, That's What I'm Not bol najrýchlejšie predávaný debutový album v histórii UK chartu a okolo kapely sa strhol obrovský hype. Nové cd obsahuje tucet skladieb (kompletný tracklist tu). Prvý singel Brianstorm vyjde v pondelok 16. apríla. Klip k nemu začína rotovať už teraz.

Ako znie správna hudba na super party? Ako nový album od !!! - Myth Takes predsa!


!!! je kapela. Americká prosím pekne. Koho zaujíma, ako môže niekto vymyslieť taký podivný názov, nech si o tom prečíta napríklad na wikipedii, !!! sa každopádne vyslovuje ako "chk chk chk". Dôležité je ale niečo iné. Američania totiž vydali nový album. Album označený ako indie dance-punk (čítaj zaujímavý tanečný album). Obsahuje desať skladieb. Myth Takes.

Prvá skladba sa volá rovnako ako celý album a hneď od začiatku na vás vytiahne ťažké zbrane - tanečné rytmy originálne prepletené takmer post-rockovou gitarou. Jazda pokračuje ďalej, pri druhej pesničke All My Heroes Are Weirdos tancuje už každý, kto sa v dosahu týchto pestrých zvukov nachádza. Všetko do seba zapadá, občas niektorá pesnička spomalí, aby vás iná v zápätí znova roztancovala alebo až takmer donútila pochodovať (Yandus). Deje sa toho veľa a ani nepostrehnete, ako rýchlo platňa ubieha.

Živé vystúpenia !!! sú vraj extravagantné a zábavné. Hlavnú zásluhu na tom má predovšetkým spevák Nic Offer. To je jeden z dvoch dôvodov, prečo je pod článkom videozáznam z koncertu - spievaný je prvý singel z albumu, Heart Of Hearts. Ten druhý dôvod je, že oficiálny videoklip k pesničke nie je natočený.

Na záver malý test: Radi tancujete? Máte radi hudobné experimenty? Sample? Gitary?? Jeden z najlepších albumov svojho druhu pre tento rok, Myth Takes, ponúka toto všetko vo vyváženom pomere.

live video k prvému singlu Heart Of Hearts

08 marca 2007

"All I wanted to do for this album was just to have fun."


...povedala Bjork o svojom novom albume Volta v exkluzívnom rozhovore pre server pitchforkmedia.com. "Urobila som dva, či tri projekty za sebou, ktoré boli pomerne vážne, možno som proste potrebovala spraviť niečo iné," okomentovala umelkyňa svoje rozhodnutie vytvoriť po experimentálnej Medulle album, ktorý bude rytmický, a ako už bolo povedané, predovšetkým o zábave. "We're all fucking animals, so let's just make some universal tribal beat. We're pagan. Let's just march." Ďalšie informácie už o týždeň.

03 marca 2007

Arcade Fire - Neon Bible


Po fenomenálnom úspechu debutového albumu Funeral pred troma rokmi prichádza kapela Arcade Fire s novým albumom. Už dopredu bolo takmer jasné, že nech vytvoria čokoľvek, nebude to také dokonalé ako Funeral - doska, ktorá bola (právom) oslavovaná asi každým, kto ju počul. Nový album Neon Bible vychádza začiatkom marca. Neónová biblia je dokonca aj na obale cd a vyzerá naozaj skvelo. Väčšina albumu bola nahrávaná v starom kostole, takže organ, ktorý je na albume počuť, je pravý. Žiadna štúdiová napodobenina. Aj vďaka nemu má album svoju, na konci priam desivú, atmosféru. Z klasickejších nástrojov sa ozvú napríklad husle, či klavír. Pri prvom počúvaní môže byť album náročný na vnímanie. Nekoná sa totiž žiadne okamžité ohúrenie ako pri priamočiarych gitarovkách. Na Arcade Fire si treba nájsť čas a započúvať sa. S textami je to obdobne, možno nebudú hneď jasné, ale určite sa oplatí ich objavovať. Už z názvu Neon Bible je zrejmé, že sa tu vyskytnú témy z náboženstva (hlavne tie tienistejšie), nájde sa ale aj motív oceána a ďalšie. Prvý singel Intervention je výrazná pesnička, ktorej motív môžte v priebehu počúvania albumu objaviť ešte asi dva krát. Upozorniť by sa patrilo aj na No Cars Go - chytľavú pesničku s jednoduchým textom. Arcade Fire nahrali album, ktorý sa podľa niektorých názorov nevyrovná Funeralu, ale hodnotiť album taktýmto spôsobom je naozaj zbytočné. Neon Bible je jednoducho skvelá nahrávka, ktorú treba počuť. A ako napísal musicOMH, kritizovať Neon Bible za to, že nie je dokonalý je rovnako nefér ako odmietnúť vziať si milého psa kôli tomu, že má studený čumák.

Kompletne celý album si vypočujte tu.

01 marca 2007

albumové novinky na február

Každý mesiac vyjde na trh nespočetné množstvo albumov. Od teraz sa budem snažiť priblížiť aspoň niekoľko, ktoré podľa mňa stoja za povšimnutie. Pre február sú štyri a sú to tieto: (čo je najlepšie, všetky sa dajú vypočuť tu)

Explosions In The Sky - All Of A Sudden I Miss Everyone
dátum vydania: 19. február 2007

Povinné počúvanie pre všetkých post-rockových fanúšikov. Explosions In The Sky prišli s dramatickým, emotívnym a melodickým albumom, kde do popredia stavajú gitary. Je zbytočné ho rozoberať pesničku za pesničkou, treba sa jednoducho započúvať a nechať zvuk plynúť. Možno jedno z najlepších cd, aké budete tento rok počuť.


Kaiser Chiefs - Yours Truly, Angry Mob
dátum vydania: 26. február 2007

S novým albumom prichádzajú po dvoch rokoch aj Kaiser Chiefs. Môžte poznať hlavne ich skvelý singel Everyday I Love You Less And Less z predošlého albumu - debutu Employment. Novému cd však chýbajú predovšetkým výraznejšie momenty. Všetky skladby sú síce jednoduché pesničky s chytľavými refrénmi, ale album ako celok je skôr priemerný. Škoda. Vypočujte si aspoň singel Ruby.

Pop Levi - The Return to Form Black Magick Party
dátum vydania: 12. február 2007

Debutový album chlapíka hovoriaceho si Pop Levi by sa v skratke dal opísať ako rock s retro zvukom, dobrou rytmikou a občas nejakým tým samplom. Jednoduchý, ale efektný pop. Britská kritika je nadšená, ako to už pri väčšine debutov býva. Mňa osobne cd veľmi neberie, začínam mať retro zvuku dosť. Dva single ale dávam do pozornosti: Blue Honey a Sugar Asault Me Now.

Lady Sovereign - Public Warning
dátum vydania: 5. február 2007

Posledný predstavovaný album bude pre zmenu - debut. Ak vám niečo hovorí grime scéna a mená ako Dizzee Rascal alebo M.I.A., viete, čo máte zhruba čakať. Drzá mladá londýnska rapperka Lady Sovereign (prezývaná Sov) vie čo robí a nahrala kvalitný album. Singel Love Me Or Hate Me ako aj celý album treba počuť.