28 októbra 2007

Operátora, prosím!!

Mám pre vás čerstvá mäso! Operator Please. Krajina pôvodu Austrália, počet členov päť. A speváčka Amandah Wilkinson, ktorá mi niekoho silne pripomína. Kapela má od vzniku v roku 2005 na konte niekoľko skvelých singlov (album ešte žiadny), najnovší im vychádza 19. novembra. Video k nemu je už natočené, volá sa Leave It Alone. Na YouTube si ho za týždeň pozrelo 50 tisíc ľudí a vedzte, že sa oplatí byť medzi nimi. Všetko, čo je na Operator Please skvelé, je zosobnené aj v tejto pesničke. Mladícka dravosť a energia, chytľavá priamočiarosť, skvelé nápady. Naživo musia predvádzať riadnu smršť. O čo vlastne vo videu ide? V podstate ukazuje to, ako zversky sa môže zvrhnúť obyčajné hranie niekde v garáži. Kamarát video označil prívlastkom colour-spitting a má pravdu. Však viďte!

Tak, čo hovoríte? Tiež ste sa tak smiali ako ja? Pozrite si teda aj ich stránku, MySpace (s perfektným remixom skladby Just A Song About Ping Pong) a YouTube kanál, kde sa nachádza tento, rovnako ako aj veľa iných kúskov!

Radiohead - In Rainbows

Všetci pravdepodobne poznáte Radiohead. Britská "veľkoskupina", k akým radíme napríklad Muse, s množstvom skvelých albumov a kultovým OK Computer. Začiatkom októbra sa bez predošlých náznakov objavila šokujúca novinka - o desať dní vyjde po dvojročnej odmlke ich nový album. Tu sa ale zaujímavosti nekončia. In Rainbows bol k dostaniu len na internete - na stránke skupiny si ho mohol človek stiahnuť a dokonca si sám určiť cenu (!). Či ste si ho stiahli zadarmo, alebo zaň poctivo zaplatili, bolo na vás, vašom svedomí a peňaženke. Len za prvý deň si takto album zaobstaralo 1,2 milióna poslucháčov. Väčšina vraj zaplatila klasických osem libier.

Toto boli omáčky. Ako ale In Rainbows znie, sa človek dozvie až pri počúvaní, keďže albumu nepredchádzal žiadny singel, ako to býva zvykom.

Hneď prvé sekundy úvodnej 15 Step vás posadia. Výrazná rytmika v kombinácií s vokálom speváka Thoma Yorkea zaúčinkujú ako mierne omamný prostriedok. Na 15 Step nadväzujúca Bodysnatcher rozvinie potenciál a pridá gitary. Radikálny skok v tempe prichádza s treťou skladbou, Nude, ktorú v jednej ankete viac ako 4000 fanúšikov označilo za najobľúbenejšiu z albumu. Jej temný pokoj prinášajúci text pôsobí takmer ako báseň.

Don't get any big ideas
They're not going to happen
...
But they'll be something missing

And now that you've found it - its gone
and now that you feel it - you don't

A takto by sme mohli pokračovať. Podivnými textami, perfektnou hudbou. Radiohead totižto nijako zvlášť neexperimentujú, robia "len" to, čo vedia. Spájajú rock s elektronikou, atmosféru s rytmom. Napríklad aj vo zvláštne plynúcej, sťaby "riečnej" skladbe Faust Arp s akustickou gitarou a sláčikmi. Tieto skôr introvertné skladby uzatvára klavírny kúsok Videotape, kde Thom Yorke dokončí svojde dielo zvláštneho frázovania a textov, ktorých význam možno len tušíte...

Dúfajme, že tento krátky pohľad vám aspoň trochu ozrejmil, o čo na In Rainbows ide. Získajte však vlastný názor, veď dostať sa k tomuto albumu je ľahšie ako k akémukoľvek inému. Aby sme mali potom v decembri o čom hovoriť, keď načneme tému nahrávky roka.

PS: Len na last.fm si za tri týždne skladby z albumu pustilo takmer 300 tisíc ľudí viac ako 6,7 milióna krát. Dva týždne sa tak Radiohead držia na čele rebríčka "Top Artist Chart" a všetkých desať skladieb z albumu sa drží na vrchole "Top Track Charts". To už o niečo svedčí, nemyslíte?

20 októbra 2007

novinky od zabijakov

Americkí The Killers vydávajú v novembri novinku Sawdust. Jedná sa o zbierku B strán, raritných nahrávok a zopár noviniek. Prvý singel z albumu je už vonku. Volá sa Tranquilize, v pondelok bude vydaný v USA. Na európskom (britskom) trhu už niekoľko dní figuruje. Zaujme trochu netipickým zvukom, ako aj celou výstavbou. A navyše na ňom hosťuje Lou Reed z The Velvet Underground. Na song sú zmiešané reakcie, ja ho ale určite hodnotím ako dobrý. Má zaujímavý, premenlivý charakter a skvelý "most" medzi slohami a refrénmi.
Na oficiálne stránke si môžte vypočuť aj ďalšiu pesničku zo Sawdustu, cover od Joy Division Shadowplay.

The Killers - Tranquilize

13 októbra 2007

Trochu radosti

Začiatkom júna som na nete objavil zaujímavý slovenský projekt inmusic.sk. Písal o hudbe, ktorá ma zaujíma, vyzeral dobre. Napadlo mi, že im napíšem, či by som nemohol občas prispieť nejakým článkom. Nikto sa neozýval a ja som to nechal tak. Pred dvoma týdňami mi na, medzičasom už zabudnutý, mail prišla odpoveď. Pozitívna. Blog sa páčil a mal som skúsiť niečo napísať. Zhodli sme sa na Prefuse 73 (na blogu už spomínanom). Poslal som svoj text a.. Uverejnili ho. Zdieľajte radosť so mnou:)

08 októbra 2007

Poznáme čas vydania abumu Bez konca!

Včera som písal Šine z vydavateľstva Slnko records. Zaujímalo ma, či je už známi dátum vydania nového albumu Živých kvetov, o ktorom som na blogu písal včera. Jej odpoveď bola viac než potešujúca:

"Práve dávame tlačiť obal, takže na budúci týždeň to už bude!"

Tak. A máme sa na čo tešiť.

07 októbra 2007

Živé kvety. Nový album!

Bratislavské Živé kvety na jeseň vydajú nový album! Po Slobode z roku 2005 to bude už ich piate cd. Nahrávanie sa uskutočnilo koncom prázdnin v Česku, v tomto čase by už mal byť výsledok zmixovaný a obal na ceste. Niektoré zo skladieb na novinke Bez konca sú fanúšikom známe už z koncertov, celkovo sa na albume objaví dvanásť pesničiek. Sedem z nich bolo exkluzívne odpremiérovaných na internetovom rádiu A1, vypočujte si ich TU. Zvuk Živých kvetov, rovnako ako aj prejav Lucie Piussi potvrdzujú svoju výnimočnosť, ich texty sú stále presné a mrazivé (Zahoď to trápenie). Bez konca vychádza na labeli Slnko records, kde vyšli aj dva predchádzajúce albumy. Krst sa uskutoční 24. novembra v Randal klube.

kompetný tracklist:
1. Život je rozprávka
2. Silný jak lev
3. Samou nehou
4. Plynúť
5. Zas je to všetkým jedno
6. Slovník živých slov
7. Vzácne
8. Bez konca
9. Daniel Tupý
10. Z prachu a popola
11. Zahoď to trápenie
12. Ľúbim ťa