06 mája 2007

albumové novinky na apríl

Apríl bol naozaj veľmi plodný mesiac. Spomeniem ale len päť albumov. Mám na to dobrý dôvod - vymenovať všetky aprílové releases proste nejde, toľko ich je. Dnes bude teda reč o hviezdach Arctic Monkeys, Feist, Maximo Park a Bright Eyes. K nim sa pridá ešte jedno veľmi talentované zoskupenie, ktoré pravdepodobne nepoznáte - Efterklang.

Efterklang - Under Giant Trees
dátum vydania: 2. apríl

Dánska post-pocková pätica Efterklang priniesla začiatkom apríla svoj minialbum Under Giant Trees. Nie je ale je pre každého. Vnímať ho vyžaduje istú koncentráciu, ktorú nie je každý poslucháč ochotný (schopný?) preukázať. Tím čo ale vydržia, odhalí svoju krásu. S každým ďalším počutím viac a viac. Ak máte dostatočne veľkú predstavivosť, objavíte množstvo, prevažne abstraktných, obrazov. Kapela si to taktiež uvedomuje, obal na album im vytvorila maliarka Nan Na Hvass.

Maximo Park - Our Earthly Pleasures
dátum vydania: 2. apríl

Svoj album predstavuje ďalšia pätica. Kapela Maximo Park prináša svoj Our Earthly Pleasures. Väčšina recenzentov sa zhoduje na tom, že pokračovateľ debutu A Certain Tigger z roku 2005 nie je taký dobrý ako jeho predchodca. Sstále je to ale veľmi slušné dielo. Prvá polovica je lepšia ako tá druhá, texty nie sú výnimočné, dajú sa ale pomerne ľahko spievať. Prvý singel Our Velocity je hitovka, ktorú sa oplatí počuť. Nájdete ju spolu s ďalšími dvoma skladbami na oficiálnej stránke. Resumé: Ak milujete britské gitarovky, jasná voľba pre vás. A môžte si prečítať aj interview;)

Bright Eyes - Casadaga
dátum vydania: 9. apríl

Nový album trojčlennej kapely okolo výrazného speváka/pesničkára Conora Obersta. Coner skladá prevažne dosť osobné a smutné songy, pri ktorých slabšie povahy aj slzu vyronia;) Podľa prvého singla z Cassadagy to síce vyzerá na možný posun, nemusí to ale byť pravda. Ako to nakoniec je vám ale nepoviem, keďže k počúvaniu väčšiny z trinástich pesničiek na cd som sa ešte nedostal a názory recenzentov kopírovať nebudem:) Dostanete ale link na jeho Myspace, stránku a video k singlu Four Winds.

Arctic Monkeys - Favourite Worst Nightmare
dátum vydania: 23. apríl

Napätím a obrovskými očakávaniami sprevádzaný album. Hneď v prvý deň vydania sa ho predalo 85 000 kópií, čím ľahko prekonal tohtoročný rekord. Favourite Worst Nightmare obsahuje dvanásť skladieb v ktorých spevák a textár Alex Turner spolu s celou kapelou znova dokazuje svoje umenie. Nezáleží na tom, či máte, alebo nemáte radi gitarovky, či celý postpunkový revival, toto by ste mali počuť. Začať sa dá aj videním prvého singla Brianstorm. Hľadajte v starších článkoch na blogu, alebo na YouTube.

Feist - The Reminder
dátum vydania: 23. apríl

Po nádhernom debute let It Die (ktorý patrí k mojim najobľúbenejším albumom vôbec) a remixovom Open Season vydáva Kanaďanka Leslie Feist nový album. Na The Reminder znova dominujú akustické aranžmány a ak ste doteraz od Feist nič nepočuli, môže vás prekvapiť jej neskutočne ľahký hlas, ku ktorému isto existuje nespočetne veľa prirovnaní a porovnaní:) Objavili sa už aj prvé single a dokonca aj videá k nim - My Moon My Man a 1234. Ako je už zvykom, v oboch sa tancuje. Zámerne som napísal málo informácií, ak máte záujem, objavíte ju sami.

A na záver niektoré z albumov, ktoré taktiež vyšli v apríli, ale do prehľadu sa nezmestili. Najskôr dva vysokohodnotené debuty: Prvým je The Kissaway Trail - The Kissaway Trail a druhým Windmill - Puddle City Racing Lights (link na vypočutie vo flash news). Po dvoch rokoch vydáva nový album aj pesničkárka Tori Amos. Album sa volá American Doll Posse. Chcete vedieť aj to, že s novým album prichádza taktiež Avril Lavigne? Myslel som si.