17 júna 2007

battle: Francúzi vs. Nemci

Nestáva sa často, aby v podstate naraz vyšli dva výrazné albumy v jednom žánri. Tentokrát sa to ale podarilo na poli (tanečnej) elektroniky. Možno ste si už všimli, že elektonike kraľujú duá. Massive Attack, Daft Punk, či The Chemical Brothers sú len tie najžiarivejšie príklady. Tentokrát prichádza nová krv z Francúzska a Nemecka.

Digitalism, čiže Jens Moelle a Ismail Tuefekci, je mladé nemecké duo s rokom vzniku 2004. Od tohoto času stihli remixovať The Futureheads, Daft Punk, Klaxons, Depeche Mode a veľa iných. Začiatkom tohoto mája im konečne vychádza debutové cd Idealism. Pekná slovná hračka, nemyslíte? Digitalism - Idealism.








Justice, čiže Gaspard Augé a Xavier de Rosnay, sú pre zmenu Francúzi. Vznikli o rok skôr ako vyššie spomenuté duo, v roku 2003. Taktiež začínali remixovými nahrávkami svojich slávnejších kolegov, medzi inými sa na ich konte ocitli Britney Spears, NERD, Franz Ferdinant, či Daft Punk.
O mesiac neskôr ako debut od Digitalism vychádza aj ten ich. Volá sa . Cross.






Ak ste aspoň trochu vnímaví (čo určite ste), isté súvislosti ste už isto objavili. Obaja začínali remixami a obaja remixovali aj legendárnych Daft Punk. Obaja teraz prichádzajú s debutmi a oba majú pôsobivé názvy. Jedni použili slovné, druhí zase grafické hračky. A oboch vydávajú francúzske labely.

Tých podobností sa dá zopár nájsť aj v ich hudbe. Tu prichádzajú ale aj prvé výraznejšie odlišnosti. Kým Justice lepšie pracujú s hlukom a a samplami, Digitalism do svojej hudby zamiešali viac hlasu a gitár. Je nesmierne ťažké rozhodnúť, ktorý z albumov je lepší. Oba prinášajú nový vzduch, nové nápady, nové sample, nové spracovanie. Cross, rovnako ako Idealism rozprúdia každú tanečnú party. Napriek tomu, víťaz sa určiť dá.

And the winner is... Poslucháč. Pretože nech sa rozhodne pre ktorúkoľvek nahrávku, vyberie si dobre. U mňa vyhrali Justice. Dostal ma totižto ich track Stress. Znie akoby niekto vtesnal hudbu z kúpelňovej scény filmu Psycho do beatu. To sa len tak nevidí! Taktiež viac naťahujú zvuky na hranicu počúvateťnosti, ich skladby sú plné zvratov a na skladbe The Party im hosťuje rapperka Uffie, ktorá minulý rok vydala supastajlish singel Pop The Clock (pamätníci pamätajú:).

To najlepšie na koniec. Oba albumy si môžte vypočuť a vytvoriť si tak vlastný názor. Pri Digitalism sa musíte poponáhľať, album môže byť totižto čoskoro stiahnutý. Na Justice máte času trochu viac.

3 comments:

Anonymný povedal(a)...

sluby sa slubuju.. :)

zatial som sa uspesne "prepocuvala" cez album digitalism, a mozem len skonstatovat, ze je to celkom slusna pecka na odreagovanie. niektore tracky dokonca nutili k bizarnemu stolickovemu akozetancu za pc, cize hodnotim kladne :)

exp povedal(a)...

tiez som nieco podobne zazival :) predovsetkym pri prvom tracku z Cross-u - albumu, ku ktoremu sa este len dostanes:)

Anonymný povedal(a)...

tak sa teda tesim :)