28 októbra 2007

Radiohead - In Rainbows

Všetci pravdepodobne poznáte Radiohead. Britská "veľkoskupina", k akým radíme napríklad Muse, s množstvom skvelých albumov a kultovým OK Computer. Začiatkom októbra sa bez predošlých náznakov objavila šokujúca novinka - o desať dní vyjde po dvojročnej odmlke ich nový album. Tu sa ale zaujímavosti nekončia. In Rainbows bol k dostaniu len na internete - na stránke skupiny si ho mohol človek stiahnuť a dokonca si sám určiť cenu (!). Či ste si ho stiahli zadarmo, alebo zaň poctivo zaplatili, bolo na vás, vašom svedomí a peňaženke. Len za prvý deň si takto album zaobstaralo 1,2 milióna poslucháčov. Väčšina vraj zaplatila klasických osem libier.

Toto boli omáčky. Ako ale In Rainbows znie, sa človek dozvie až pri počúvaní, keďže albumu nepredchádzal žiadny singel, ako to býva zvykom.

Hneď prvé sekundy úvodnej 15 Step vás posadia. Výrazná rytmika v kombinácií s vokálom speváka Thoma Yorkea zaúčinkujú ako mierne omamný prostriedok. Na 15 Step nadväzujúca Bodysnatcher rozvinie potenciál a pridá gitary. Radikálny skok v tempe prichádza s treťou skladbou, Nude, ktorú v jednej ankete viac ako 4000 fanúšikov označilo za najobľúbenejšiu z albumu. Jej temný pokoj prinášajúci text pôsobí takmer ako báseň.

Don't get any big ideas
They're not going to happen
...
But they'll be something missing

And now that you've found it - its gone
and now that you feel it - you don't

A takto by sme mohli pokračovať. Podivnými textami, perfektnou hudbou. Radiohead totižto nijako zvlášť neexperimentujú, robia "len" to, čo vedia. Spájajú rock s elektronikou, atmosféru s rytmom. Napríklad aj vo zvláštne plynúcej, sťaby "riečnej" skladbe Faust Arp s akustickou gitarou a sláčikmi. Tieto skôr introvertné skladby uzatvára klavírny kúsok Videotape, kde Thom Yorke dokončí svojde dielo zvláštneho frázovania a textov, ktorých význam možno len tušíte...

Dúfajme, že tento krátky pohľad vám aspoň trochu ozrejmil, o čo na In Rainbows ide. Získajte však vlastný názor, veď dostať sa k tomuto albumu je ľahšie ako k akémukoľvek inému. Aby sme mali potom v decembri o čom hovoriť, keď načneme tému nahrávky roka.

PS: Len na last.fm si za tri týždne skladby z albumu pustilo takmer 300 tisíc ľudí viac ako 6,7 milióna krát. Dva týždne sa tak Radiohead držia na čele rebríčka "Top Artist Chart" a všetkých desať skladieb z albumu sa drží na vrchole "Top Track Charts". To už o niečo svedčí, nemyslíte?

2 comments:

-- kamikatze -- povedal(a)...

skvely tip, uz sa mi taha :)

exp povedal(a)...

isto sa ti to bude pacit:) potom napis co na to konkretne vravis