23 decembra 2007

Výročná správa: TOP albumy 2007

Takmer na týždeň presne som pred rokom otváral tento hudobný blog. Trochu netypicky - hodnotením roku 2006. V týchto dňoch sa dožívame prvého výročia jeho fungovania a znova prichádza čas bilancovať. V prvom rade sa chcem poďakovať Lupe, mojej kamarátke, ktorá ma inšpirovala k tomu, aby som písať vôbec začal. A potom sa chcem poďakovať samotnému blogu, že sa za tých pár mesiacom stal súčasťou môjho života a stihol ho aj trochu zmeniť.

Teraz už ale k veci. Konečne som dal dohromady moje TOP albumy 2007. Sú rozdelené na dve časti, obe bez poradia. Prvé sú absolútne TOP 15 so stručným komentárom. V druhej časti sú albumy, ktoré to síce na vrchol nedotiahli, stále ale ide o výnimočné kúsky. Enjoy.

Animal Collective - Strawebrry Jam
Experimentálni hudobníci z New Yorku v septembri vydali svoj už ôsmi album, Jahodový džem. Podivná zmes nápaditých zvukov a k tomu zvláštne nabudený hlas vytvárajú veľmi pôsobivú kombináciu, ktorú takmer nemožno k niečomu pripodobniť. Občas to pekne plynie, občas poslucháča drhne, až sa mu točí hlava. Proste správna eklektická smršť.

Arctic Monkeys - Favourite Worst Nightmare
Druhý album najväčšieho gitarového objavu Británie posledných rokov a jeho nasledovník minuloročného debutu. Klasické diskusie o tom, či je lepší ako prvotina sú vo svojej podstate úplne zbytočné, Opice nahrali ďalší album plný mladíckej energie, kvalitných melódií a výnimočných textoch frontmana Alexa Turnera. Ak ste fanúšikom gitaroviek, povinná jazda.

Battles - Mirrored
Až do stretu s Battles pre mňa úplne neznámi pojem math rock na tejto nahrávke do bodky vypĺňa svoj obsah. Skladby, kde má každý zvuk svoje presné miesto, ma ohromili. Perfektne sa počúvajú, sú neobyčajne pestré a jazda na korčuliach je zrazu tiež akosi ľahšia (vlastná skúsenosť). Video k skladbe Atlas navyše patrí k najlepším tohoto roku. Hardcore.

Beirut - The Flying Club Cup
Druhý album Američana jak repa ("ako" neznie dobre) vydaný pod hlavičkou Beirut si znova odvážne privlastňuje hudbu Balkánu a mieša ju s folkovými prvkami. Podivne ťahavá nahrávka, kde nielen spev, ale aj väčšina nástrojov je rozzvučaných práve Zachovými pľúcami a rukami. Krásne melódie a "ušmudlaná" atmosféra východnej Európy, to je Beirut v skratke.

Burial - Untrue
Priamo z južného Londýna, najtemnejší dubstep aký sa na planéte dá počuť. Burial, človek odmietajúci vyzradiť svoju identitu vdýchol tejto hudbe dušu a spravil z nej zvukovú architektúru. Zvláštne, akoby bezpohlavné, do priestoru znejúce hlasy len umocňujú atmosféru vytváranú dunivými basami. Ak existuje prázdny a rozľahlý vesmír, toto je jeho zvuk.

Dan Deacon - Spiderman Of The Rings
Najväčšia sranda roka! Uletený chlapík, ktorý vďaka svojmu pupku a zarasteniu vyzerá o desať rokov staršie než v skutočnosti je, vysampluje všetko. Aj ďateľa Woodyho. Infantilno-noiseové kúsky sú zárukou hudobného vtipu a nadhľadu. Pri istej dávke predstavivosti sa dá na skladby ako Ružový batman, Kryštáľová mačka alebo Šialená zelená lebka aj tancovať.

Efterklang - Under Giant Trees
Minialbum z prvej polovice tohto roku od veľmi produktívneho zoskupenia Efterklang prinieslo päť skladieb, vytvorených so zámerom hrania naživo. Jemné, introvertné pesničky najkrajšie znejú v tme, alebo v mrazivom jasnom ráne, kde naberajú priam mystický rozmer. Táto kombinácia živých nástrojov a click´n´cutov je ozajstná lahôdka pre poslucháča.

Elliott Smith - New Moon
Zbierka nevydaných pesničiek z rokov 1994 až 1997 je poctou výnimočnému Americkému pesničkárovi. Možno sa bude páčiť aj mladej emo-nation, veď šlo o depresívneho, na drogách závislého, alkoholika, ktorého život skončil už po 34 rokoch. Ide o kvalitné, občas bezstarostne znejúce, pod povrchom ale mnohé skrývajúce pesničky. Smutné, ale pekné počúvanie.

Feist - The Reminder
Keby nikto iným spieval pesničky od Feist, neskutočne by ich podupal a zničil. Táto dáma totižto spieva s takou obrovskou ľahkosť a krehkou emóciou v hlase, že hľadať jej podobnú je takmer nadľudská úloha. speváčku oceňuje dokonca aj rádiové ucho, pesnička 1234 je často hrávaná. Ideálna hudba na uvoľnený večer, tlmiaci všetok zhon. Treba si len pustiť a započúvať sa.

Justice - Cross
tanečná bomba roku! Absolútne geniálne tracky francúzskeho dua kombinujú štýlové sláčikové a "sypký, chrapčiaci" zvuk a znejú rovnako dobre prvý aj šesťdesiaty krát. Hitovku D.A.N.C.E. ocenila MTV cenou za najlepší videoklip, song Stress je zas do dokonalosti dovedené psycho, ktoré dokážu spôsobiť sláky. Tí Francúzi to proste vedia.

M.I.A - Kala
M.I.A is comming back with power! - hlása rapperka na začiatku nahrávky a má pravdu. Album plný výpovedí o treťom svete, z ktorého sama pochádza, čo si ale bez sústredenia na texty ani neuvedomíte. Všetky beaty sú nápadité a nekonvenčné, na produkcii väčšiny z nich dokonca M.I.A aktívne participovala. A hosťoval napríklad aj Timberland;)

Matthew Herbert - Score
Keď som prvý krát počul tento album, tak mi zdvihol náladu, až sa mi chcelo tancovať. I keď hudobník a producent Matthew Herbert len zozbieral pesničky skomponované pre rôzne filmy. Keby to človek nevedel, ani mu to nenapadne. Bigband, jazz, zbor, sample... To všetko tvorí jeden organický celok, ktorý rozprúdi krv, ale aj upokojí. Pestrá škála.

Radiohead - In Rainbows
O Radiohead sa tento rok veľa popísalo. Sprístupnením albumu online a zadarmo vyvolali veľký rozruch, i keď zďaleka neboli prví. Obsah už toľko ľudí nešokoval, čo ale nič nemení na kvalitách In Rainbows. Spojenie rockovej a elektronickej surovosti so subtílnym spevom Thoma Yorka dokáže vytvoriť skvelé napätie. Radiohead zase potešili.

Spoon - Ga Ga Ga Ga Ga
Tento rok ma naozaj zaujalo len máločo tak veľmi, ako tento album s dadaistickým názvom. Neošúchaný akustický zvuk, kde elektrické gitary nie sú stavebným kameňom, ale ozdobou. Pri tom množstve nápadov vám ani nenapadne, že ide už o deviaty (!) radový album tejto kapely. Vycibrený cit pre chytľavé a radostné pesničky je úplne zrejmý.

The Cinematic Orchestra - Ma Fleur
Ak sa niektoré veci nedajú vyjadriť slovami, hudba tohoto z jazzu vychadzajúceho albumu je jedna z nich. Pokojná, takmer meditatívna hudba plná emócií, ktorej atmosféru ešte dotvárajú prizvaní spevácky hostia je jednoducho lahôdkou pre každého náročného poslucháča. K tomu navyše prepracovaný artwork, kde ku každej pesničke existuje samostatná fotografia.

Prečo tieto albumy sú "tie", ste si už prečítali. Stručne povedané, vo svojom žánri predstavujú vrchol. K nim si doplňte ešte nasledovné:

Bjork - Volta
Caribou - Andorra
Efterklang - Parades
Gogol Bordello - Super Taranta!
Prefuse 73 - Preparations
Taken By Trees - Open Field
The National - Boxer
Digitalism - Idealism
Simian Mobile Disco - Attack Decay Sustain Release
Yeah Yeah Yeahs - Is Is

Ak ste to rátali, vyšlo vám číslo 25. Pravdepodobne by sa dalo ešte zaokrúhliť, necháme to ale takto. Sú to vlastne dva kvalitné albumy na mesiac plus jeden bonus. Slušné, nie?

Nabudúce prídu na rad single.

4 comments:

lucus povedal(a)...

Moj slubovany TOP 2007:
Athlete - Beyond The Neighbourhood
Caribou – Andorra
Kaiser Chiefs – Yours Truly Angry Mob
Siouxsie – Mantaray (vyzdvyhujem prvy song Into a Swan)
Yeah Yeah Yeahs – Is Is
Kvety nikotinu, Lavagance, Jana Kirsner
Beirut, Feist, Keren Ann,
rozhodne Radiohead, Editors, Arctic Monkeys, Daft Punk - Alive

Najvacsie sklamanie: Linkin Park

Single:
Manic Street Preachers – Your Love Alone Is Not Enough

lupe povedal(a)...

ahojte :)
matusko, skvely clanok, az na jednu chybu.
na zaciatku si zmaz link na moj blog, svetpodlalupe uz neexistuje, je zmazany definitivne.

lucus povedal(a)...

lupe: preco si zmazala svoj blog?????bude mi chybat:(
bolo na nom kus skvelej prace

lupe povedal(a)...

nooo.. zivot je zmena. toto je ale riadny wendepunkt, zmazat 9 mesiacov v binarnom kode. hmm, bohvie kde sa budem teraz realizovat :D asi si najdem chalana :D *joke*

alebo budem matusovi pisat dlhe predlhe komenty.