06 apríla 2007

Matthew Herbert - Score

Britský hudobník Matthew Herbert je neskutočne všestranný a plodný umelec. Venuje sa jazzu, elektronickým experimentom, pracuje ako producent a DJ a mnoho iného. Produkoval alebo remixoval také hviezdy ako sú napríklad Björk, REM, či Yoko Ono. Spolu so svojou dlhoročnou spolupracovníčkou - speváčkou Dani Siliciano sa mu podarili vytvoriť niekoľko výnimočných albumov. Za všetky treba spomenúť aspoň Goodbye Swingtime, big-bandový album so šestnástimi jazzovými hudobníkmi, a organický Bodily Functions z roku 2001.

26. Marca vydal Herbert nový album nesúci názov Score. Score nie je klasický štúdiový album. Je to (mierne upravená) zbierka piesní, ktoré tento Brit vytvoril pre rôzne filmy, predovšetkým pre európske umelecké snímky. Tieto dopĺňa skladba napísaná pre baletné predstavenie istej tanečnej spoločnosti. Dôležitým faktom je, že väčšina týchto pesničiek nebola nikdy predtým vydaná na žiadnom cd.

Score je pomyselne rozdelený na dve časti. Prvá začína pomalými nenápadnými skladbami, ktoré zrazu prejdú do energického a hravého big bandu. Tieto piesne silne pripomínajú atmosféru starých čias. Klavír sa strieda s trúbkami a saxafónmi, všetko sa odohráva na pozadí nenápadných bicí. Nástroje a hudobníci sa predvádzajú, čím vznikajú miestami rozsiahle tanečné skladby popretkávané klavírom, akoby vystrihnutým z veselej grotesky. Občas sa mihne invenčne zapracovaný sampel (Singing In The Rain).

S prechodom do druhej časti začne rytmus spomaľovať a čoraz častejšie vniká do skladieb vplyv počítača. Tieto skladby poslúžia ako veľmi vhodný dôkaz, že elektronika a klasická hudba sa dokážu spojiť a ladiť spolu v harmonickom celku. Celé sa to deje vďaka skvelo vyvinutému citu pre detail, ktorým Matthew Herbert jednoznačne disponuje. Skvelým príkladom je desaťminútová Rendezvous. Svoju úlohu v nej zohrajú aj mužský a ženský zbor, vďaka čomu patrí k jedným z vrcholov albumu. Za zmienku isto stojí aj Running From The Credits - pekná a nápaditá skladba, kde sa ako beat mihnú aj najrôznejšie (humorne a s nadhľadom spracované) telesné zvuky.

Napriek tomu, že album je vo svojej podste zbierkou filmovej hudby, pôsobí veľmi kompaktne. V jeho závere sa Matthew Herbert s poslucháčom rozlúči jednoduchou a prosto pomenovanou skladbou Closing Theme. Ja sa rozlúčim s vrelým odporučením. Vypočujte si Scale, stojí to za to.

2 comments:

Martin povedal(a)...

Ano ano, je skvely. Ako je spomenute, remixoval aj Björk. Piesen ma nazov Pagan Poetry-Matthew Herbert Handshake Mix a je to krasny mix :)

Anonymný povedal(a)...

V prvom rade: ti co Score nepoculi, mozu lutovat. Recenzia obsiahla vsetky kvality albumu, takze v podstate nechcem uz nic dodat.. :))
Snad len, ze absolutnych hudobnych laikov moze prekvapit, ako dobra a "namakana" dokaze byt klasika (ved co ine su prve skladby??) a ty zbehlejsi budu ocareni symbiozou old-schoolovych a modernych zvukov.
Pre mna je Score zatial najlepsi hudobny tip tohto blogu (a snad aj od autora vobec).
Thx, Exp :))