10 júna 2007

albumové novinky na máj

Ako ten čas neuveriteľne letí. Mám pocit, že mesačné zhrnutia píšem takmer každý týždeň. Hudby je neuveriteľne veľa a udržať si prehlad dá zabrať. Napriek tomu sa to oplatí. Je fayn počuť pár krát za mesiac ´vďaka, tá kapela je vážne super. kam na to chodíš?´:) Rovnako dobre padne obhliadnuť sa za sebou do minulosti a pozrieť sa, o čo sme za ten mesiac znova bohatší. Aby sme potom na niečo nezabudli pri koncoročnom zúčtovaní.
V máji sa znova urodilo zopár pozoruhodností. Napríklad Bjork, či Battles. O oboch ste už mohli na blogu čítať. K ním sa do sumáru pridajú ešte ďalší a tak zase raz vznikne zaujímavý mix. Tentoraz s výrazne mužskou prevahou.

Bjork - Volta
dátum vydania: 7. máj

Tento album vzbudil dostatočný rozruch ešte pred jeho vydaním a aj potom sa o ňom popísalo poriadne veľa (aj na blogu). Takže tento krát len stručne. O novom de od Bjork hovorí vydavateľstvo ako o najpopovejšom, či najkomerčnejšom. Nikto nevie čo je na to pravdy, však táto dáma sa vždy potácala na hranici. Na novinku si pozvala množstvo ľudí - hip-hopových producentov, pesničkárov, zbory, perkusionistov a boh vie koho ešte, aby vydala ďalší kvalitný album. Agresívny, ale aj jemný, tanečný, ale aj porgresívny. Ak ste ešte nevideli video k prvému singlu Earth Intruders, učiňte tak teraz.

Elliott Smith - New Moon
dátum vydania: 7. máj

Spolu s The Cinematic Orchestra (o ktorých dnes ešte bude reč) sa bije o titul napôsobivejší album mesiaca. New Moon je posmrtne vydaná kompilácia pesničiek amerického pesničkára Elliotta Smitha, ktorý sa v roku 2003 vo veku 34 rokov zabil dvoma bodnými ranami do hrude. Jeho život dorogovo závislého alkoholika trpiaceho depresiami sa čiastočne premieta aj do jeho pesničiek. New Moon ale nie je čisto depresívne dielo. Miestami vytvára veľmi príjemnú a uvoľnenú atmosféru. Ďalší telentovaný človek, ktorý odišiel skôr akoby mohol.

The Cinematic Orchestra - Ma Fleur
dátum vydania: 7. máj

Myšlienokou veľmi odvážne dielo. Prečo? Jazzoví The Cinematic Orchestra si dali za úlohu zobraziť celý ľudský život. Od narodenia až po smrť. Akýsi soundtrack k nenatočenému filmu. Esencia emócie. Nadčasové, povznášajúce. Ťažko sa opisuje, veľmi ľahko sa ale počúva. Niekoľko pozvaných spevákov spolu s inštrumentálnymi časťami vytvorilo naozajstné umelecké dielo. Klavír, sláčiky, trúbky, veľa iného... Nostalgia, nádej, pokoj. Všetko, len nie prehnaný pátos, ktorý môže pri podobných konceptoch hroziť. Všetko vylepšené premysleným bookletom, ktorý obsahuje fotografiu ku každej piesni. (Jeden z dôkazov, že mp3 nie je to isté ako fyzické cd.)

Battles - Mirrored
dátum vydania: 14. máj

Ak čítate blog pravidelne, Battles by pre vás nemala byť žiadna neznáma. Poznáte ich odvážny a nezvyčajný štýl hrania. Poznáte ich energiu, ich pestrosť. Ich neuveriteľné gitarové nápady. Keď si už všetci mysleli, že na gitare sa dá sotva zahrať niečo inovatívne, prišli Battles s ich novinkou Mirrored a posunuli hudbu zase o krok ďalej. Toto všetko už viete. Ale počuli ste už celý album? Bola by obrovská škoda neurobiť tak, keď sa všetci prebiehajú v oslavných recenziách.

V máji vydali svoje nové albumy aj Travis, nemecký Wir Sind Helden, či kapela The National so svojím vychvalovaným Boxer-om. Že prečo nie je v hlavnom prehľade, keď je taký zaujímavý? Dôvod je prozaický. Rozhodol som sa, že nebudem písať o albumoch, ktoré som nepočul. A práve toto je ten prípad. Nevadí, možno to chlapci dotiahnu na recenziu. Nechajte sa prekvapiť, teším sa na vás zanova o mesiac.

2 comments:

-- kamikatze -- povedal(a)...

:) ty ma vzdy niecim tak prijemne potesis :) tentoraz cinematic orchestra! :)

exp povedal(a)...

presne na teba som myslel, ked som to pisal :) po skusenostiach s keren ann a feist uz viem priblizne odhadnut tvoj vkus:)