05 júla 2007

albumové novinky na jún

Znova dostávam deja vu, znova píšem mesačný súhrn. Je toho dosť, tak sa obídeme bez dlhého úvodu. Poďme rovno na to, čo ste mohli minulý mesiac počuť.

Simian Mobile Disco: Attack Decay Sustain Release
dátum vydania: 4. jún

Simian Mobile Disco patria do nastupujúcej generácie tanečnej hudby, prezentovanej napríklad (na blogu už spomínanými) Justice, či Digitalism. S nimi má toto anglické producentské a remixové duo spoločné aj základné prvky biografie. Vznikli v roku 2005 a po niekoľkým úspešných remixoch (Muse, The Go! Team, Air) vydávajú svoj debut. Attack Decay Sustain Release obsahuje desať vydarených skladieb. Ak sa vám páčia Digitalism a Justice, bude sa vám aj Simian Mobile Disco. Skúste tu.

Marilyn Manson: Eat Me, Drink Me
dátum vydania: 4. jún

Šiesty štúdiový album chlapíka, ktorý si meno zložil z mien slávneho masového vraha a ešte slávnejšej herečky. A je presne taký, akoby ste čakali. Agresívny, obscénny, štýlový. Ak máte radi hudbu Marilyna Mansona, bude sa vám páčiť. Ak nie, tak vás o opaku nepresvedčí. Mne osobne sa jeho póza ešte stále celkom pozdáva. Vypočujte si chytľavý prvý singel Heart-Shaped Glasses. A pozrite si aj video.

Queens Of The Stone Age: Era Vulgaris
dátum vydania: 11. jún

Piaty album amerických hard rockerov. Väčšinou vysoko hodnotený album ("...dôkaz, že originalita si ešte stále dokáže nájsť cestu ako zažiariť" Uncut) ktorý ma ale veľmi nezaujal ("Veľké sklamanie" Q). Pomalšie songy, umocnené akoby ťahavým spevom. Prvý singel Sick, Sick, Sick je síce celkom dobrý, asi sa ale radšej vrátim k starším nahrávkam.

Justice: Cross
dátum vydania: 18. jún

Len aby ste nezabudli, že aj Justice vyšli tento mesiac. Z blogu ich už poznáte, poznáte aj moje nadšenie pre ich hudbu. 12 výborných (tanečných) trackov, veľa zábavy a invenčnosti. Jeden z nich, D.A.N.C.E., je venovaný Michaelovi Jacksonovi, keďže toto francúzske duo je jeho veľkým fanúšikom. Iný, Stress, zasa pripomína Hitchcockovo Psycho. Môj horúci tip!

Taken By Trees: Open Field
dátum vydania: 18. jún

Sólový album speváčky Victorie Bergsman. Minulý rok opustila svoju domovskú kapelu The Concretes, aby sa na púť vydala sama. Taken By Trees je jej sólový projekt, s ktorým prináša album Open Field. Táto Švédka oplýva nádherným hlasom, s ktorým s ľahkosťou vytvára povznášajúce pesničky. Veľmi príjemné počúvanie, odporúčam napríklad pieseň Julia.

Editors: An End Has A Start
dátum vydania: 25. jún

Všetkými kapelami obávaný druhý album prinášajú britskí indie rockeri Editors. Po vynikajúcom debute z pred dvoch rokov The Back Room prichádza jeho nasledovník An End Has An Start. Hmm. Možno je to príliš charakteristickým zvukom, spevákovým hlasom, alebo ťaživou atmosférou ich pesničiek. Jednoducho, An End Has An Start sa debutu nevyrovná. Pesničky sa trochu zlievajú, nápadov je menej. Napriek tomu je to stále kvalitné počúvanie, s výborným singlom Smokers Outside The Hospital Doors. Celý album si (zatiaľ) môžte vypočuť na MySpace.

Tu sa mesiac ale ešte nekončí. Svoje novinky majú totižto aj ďalší. Art Brut vydávajú It's A Bit Complicated, grime rapper Dizzee Rascal vydáva novinku Maths & English. Americký pesničkár Ryan Adams svoj Easy Tiger, Beastie Boys prichádzajú s The Mix-Up. A tak ďalej. Ďalší pestrý mesiac máme za sebou.

5 comments:

exp povedal(a)...

jún je za nami, jeho prehlad tiez. co ste pocuvali? ako sa vam to pacilo? povedzete to svetu!

Anonymný povedal(a)...

super ze tu mame dalsie novinky:)taken by trees mi velmo pripomina keren ann.pohodicka.nic vynimocne, spave melodie.na moju atmosku ako uliate(narobena a napapana:))))lucus pozdravuje expa(naj music bloggera!!)

exp povedal(a)...

exp dakuje za kompliment a zdravi vernu ciatelku/posluchacku!

Anonymný povedal(a)...

chcem vykricat svetu ze mi je super.lucus

exp povedal(a)...

v tom pripade si nasla vynikajucu platformu ;) bleskovo rychlu a napriek tomu trvalu :)