01 júla 2007

Jana Kirschner - Shine


Jej príbeh všetci poznáme. Na Slovensku uznávaná a rešpektovaná speváčka, ktorá sa napriek tomu začala trochu nudiť a chcela skúsiť ´veľký svet´. Keď šla do Londýna, všetci sme jej držali palce. Nemala to tam jednoduché, nakoniec sa jej ale podarilo nahrať album. Shine.

Ó, Londýn! Čo si to s Janou urobil? Vzal si jej energiu! Tú, ktorá radostne spievala "na čiernom koni / noc je plná vôní" a veľa iných. Pretavil si ju do zamilovanej jemnosti a miernosti. Stále je to Ona, to je počuť. Ale zmenila sa. Keby ju človek nepoznal, myslel by si, že sa folková pesničkárka zamilovala a popri pobyte v Londýne na okennej rímse skladala pesničky. Každá z nich sa dobre počúva, nesú sa v pomalom tempe, sú ozdobené peknými aranžmánmi. Neprekáža jednoduchosť ich textov, kde sa často opakujú slová ako láska, oblaky, anjel, niekedy, zlatko...

Celý album je postavený na Janinom hlase. Na tom, s akou ľahkosťou spieva. To je jednoznačne jeho najväčšia prednosť. Niečo mu ale chýba. Možno nadhľad, porušenie harmonickej jemnej jednoliatosti. Šťava. Našťastie, posledná pesnička tento pohľad čiastočne naruší. Človek by čakal nenápadný koniec, doznenie v tme. Dostane sa mu ale čohosi iného. Pesničky, kde sa znova ukáže všetka Janina radosť pri spievaní, jej energia. Finally.

Finally I found my home
I found my key
Life just flows easily
With you underneath the sky
Európa má dostatok talentovaných slečien a dám, ktoré vedia spievať, skladať pesničky a popri tom všetkom ešte dobre vyzerať. Preto má Jana pred sebou ešte veľa tvrdej práce, aby prerazila. Je teda trochu zvláštne, že nemá aktuálny web, ani profil na MySpace, ktorý je teraz veľmi populárny a kde má stále viac kapiel svoje druhé sídlo. Pravdepodobne to všetko ešte príde.

Shine? Pekný, jemný album. Len mu trochu chýba naliehavosť, či iskra. Možno je to kvôli tomu, že Janka veľmi chcela. Držme jej ale palce, nech sa to podarí. Nech sa jej podarí uspieť.

1 comments:

Anonymný povedal(a)...

clanocek super ale ak mi nedas album tak sa nebudem moct vyjadrit aj k hudbe:(lucus