02 júna 2007

Keren Ann - Keren Ann


Nie, nebojte sa. Keren Ann nie je žiadna vychádzajúca hviezda, ktorá kvôli nedostatku invencie pomenovala debut po sebe. Keren Ann je mladá, 33 ročná speváčka, pesničkárka a producentka. Pôvodom z Izraela, od predkov v jej žilách koluje aj jávska, holandská a ruská krv. Žije a tvorí vo Francúzsku a v Amerike.

Koncom apríla jej vyšiel nový album, prozaicky nesúci jej meno. Základný materiál preň vznikol pomerne rýchlo, v zopár návaloch písania. Keďže Keren bola stále na cestách, nahrávala v rôznych štúdiách v Amerike a Európe, využívajúc ich unikátne možnosti. Pri komponovaní venovala veľa pozornosti detailom a vylepšovaniu zvuku. Preto bolo podstatné nájsť človeka, ktorý by pesničky dokázal vhodne zmixovať. Našťastie presne vedela koho potrebuje - Joea Barresiho. Človeka, ktorý spolupracoval na viacerých nahrávkach, ktoré na ňu obzvlášť zapôsobili.

Ak dostanete chuť na pomalšie pesničky s jednoduchými, ale výborne znejúcimi aranžmánmi, album Keren Ann je to najlepšie, čo sa dá aktuálne zohnať. Deväť inteligentných pesničiek interpretovaných dámou s čistým, príjemným hlasom vás zaručene nesklame. Občas máte pocit, akoby ste počúvali staré nahrávky, vzápätí ich vystrieda pomalo plynúca skladba lenivého večera. Všetko so štýlom a veľmi šmrncovne:) Ak máte radi Madeleine Peyroux, švédske trio Audrey, Feist alebo Norah Jones, bude sa vám páčiť aj táto novinka.

"Je naozaj ťažké urobiť pesničku, ktorá by dobre znela len s gitarou a spevom. Chcela som mať takéto na albume, ale popri tom aj môj Disneyland, s chórom, strunovými nástrojmi a perkusiami. Chcela som vziať každý element zvuku, triasť ním a krútiť ho. Je to naozaj ako maľovanie zvukom." Keren Ann

Vypočujte si skladby z albumu na jej MySpace stránke. Odporúčam predovšetkým skladbu Liberty. Navštívte aj jej oficiálny web, minimálne kvôli skvelým čiernobielym portrétom.

video k pesničke Lay Your Head Down

3 comments:

Anonymný povedal(a)...

velmi pekny clanok, skvelo sa cital.
prvy dojem po vypocuti songu Liberty bol viac nez dobry - taka hudba na mna posobi upokojujuco (ale to asi na kazdeho).

-- kamikatze -- povedal(a)...

ej veru ze dobry tip, teda clanok som necitala, isla som ciste po muzike :) prepaaac... a hoci francuzsky rozumiem velke nic, velmo dobre sa pocuvaju jej fr. veci :) thanx

exp povedal(a)...

ja tiez rozumiem francuzsky velke nic (okrem par fraz) a mam rovnaky nazor. skoda ze si tie dve minuty na citanie neobetovala, som ale rad, ze sa ti hudba paci. vsak o tom to v podstate je :)